gototopgototop
уторак, 09. јул 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Потврђена конвенција о конзуларној сарадњи са Србијом
+ larger fontnormal font- Smaller font
srbija-cgЦрногорски парламент једногласно је данас потврдио конвенцију о конзуларној сарадњи Црне Горе и Србије, којом се успоставља нормативно-правни оквир билатералне сарадње у тој области.
Документом, који су 19. априла у Подгорици потписали шефови дипломатија две државе Игор Лукшић и Иван Мркић, успоставља се нормативно-правни оквир билатералне сарадње у конзуларној области, у циљу ефикасније и потпуније заштите права и интереса грађана и Црне Горе и Србије.
Конзуларна конвенција представља правни основ на којем се темеље конзуларни односи између две државе и садржи све основне конзуларно-правне институте, као препоставке за несметане односе у тој области.
"Ти односи се успостављају са циљем стварања адекватног правног оквира на основу којег једна уговорница прихвата да органи друге уговорнице могу на њеној територији обављати конзуларне функције и примењивати своје законе", наводи се у конвенцији.
Тим документом се уређују питања отварања конзулата и именовања конзуларних функционера и службеника, конзуларне функције, олакшице, привилегије и имунитети конзуларних службеника, као и област заштите тог особља.
Кључне речи: Црна Гора Иван Мркић