gototopgototop
субота, 06. јул 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Мркић: Нема конкретних препрека за приступ Србије ЕУ
+ larger fontnormal font- Smaller font
Иван МркићМинистар спољних послова Србије Иван Мркић оценио је да не постоје никакве конкретне препреке за приступ Србије Европској унији (ЕУ) и изразио уверење да ће бриселски споразум у потпуности бити примењен до краја године.

Он је нагласио и да се неће десити да Косово буде примљено у Организацију за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) док јој Србија буде председавала 2015. године.

Министар је навео да поједине препреке за улаз Србије зависе од објективних околности у и око ЕУ, али да специфичне препреке за Србију не види.
"Показали смо да са свима желимо да имамо добре односе, не само у региону. Такође, смо спровели озбиљне реформе у Србији и у многим секторима су направљени велики помаци", навео је Мркић у интервјуу аустријском дневнику "Винер Цајтунг".

Он је, такође, изразио очекивање да ће наредних година то бити све више признато и награђено, али није желео да прогнозира када ће Србији бити и омогућено да приступи ЕУ.
"Не ради се о брзини, већ о томе да се убрзају квалитативне реформе од којих, такође, наша земља профитира. Када се све то ради, онда се то и запажа и све даље одлуке се омогућавају", објаснио је министар.

Када је реч о препрекама у вези са имплементацијом Бриселског споразума са Косовом Мркић је рекао да оне постоје и да ће их бити.
"Није једноставна ствар да се нешто спроведе у дело што пре пар месеци, да не кажем, пре годину две није било готово ни замисливо. То је све динамичан процес. И некада је имплементација тежа него постизање споразума о мерама", рекао је министар оцењујући да је добра воља присутна са обе стране.

"Дошли смо до тога да разговарамо о формама. Нећемо за сваки детаљ одмах наћи сагласност, међутим, чинимо напретке и приближавамо се финалној сагласности о имплементацији. Комплетно спровођење Бриселског споразума видим крајем године", истакао је шеф српске дипломатије.

Он је подсетио да ће се премијер Ивица Дачић састати поново са "председником косовске владе" Хашимом Тачијем 8. јула у Бриселу.

На питање о томе да ли би могло да се преговара без представника ЕУ, Мркић је рекао да је то могуће, али и да је висока представнице Кетрин Ештон веома помогла досадашњем процесу и његовом почетку.
"Међутим, временом она неће бити више потребна у тој мери, као што је било на почетку", сматра Мркић додавши да је пре неколико дана имао прилике да разговара са "министром спољних послова" Косова Енвером Хоџајем без посредника.

Мркић је рекао да Београд жели да се Бриселски споразум брзо имплементира, јер постоји свест о политичкој суштини овог процеса.
"На другој страни српска заједница на Косову је у протеклих 14 година била приморана да води веома специфичан и необичан живот. Дакле, она мора да се прилагоди. Не може се отићи тамо и ти људи покренути да од данас до сутра размишљају другачије само тако, јер им неко нареди. Потребно је време. Мора се бити веома пажљив и обазрив у промоцији идеја и филозофије суштине споразума", указао је Мркић.
"Срби на Косову морају свим срцем да прихвате да су они ти који то морају да спроведу. Ми Срби из Београда немамо полицијске јединице на Косову и немогуће је да им нешто диктирамо. Морамо да се ослонимо на нашу браћу и сестре на Косову и они морају да озбиљно схвате нови споразум", истакао је министар.

Мркић је оценио да Срби и Албанци нису још једни другима опростили догађаје из прошлости, али да су на путу ка томе.
"То зависи од спремности и стварне воље свих страна, али првенствено већинског становништва на Косову. Они морају да докажу своју добру вољу и покажу знак поверења. Краткорочно и дугорочно ће бити најважније да обе стране остваре атмосферу која је деценијама владала између српске и албанске нације. Они ће поново успоставити изгубљено поверење и раније пријатељство", сматра Мркић.

Он додаје да су паралелно са имплементацијом Бриселског споразума, такође, добродошли и неки гестови.
"Рачунам да ће албанска страна бити креативнија по том питању него ми, јер су Срби који живе на Косову мањина", истакао је шеф српске дипломатије.

На питање о томе да ли ће Косово приступити Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) за време док Србија буде председавала 2015. године, Мркић је рекао да се то неће десити.
"То једноставно не долази у обзир. И то знају све земље чланице ЕУ", истако је Мркић додавши да све што Србија чини по питању Косова не значи да ће признати његову независност.
"То је једноставно против принципа нашег Устава", поручио је Мркић.