gototopgototop
петак, 21. јун 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Мркић: Дипломатија ће бити професионализована
+ larger fontnormal font- Smaller font
Иван МркићШеф српске дипломатије Иван Мркић најавио је доношење новог закона о спољним послова којим ће, у циљу професионализма, између осталог, бити уведени знатно строжи критеријуми за именовање дипломатских представника.
"Надам се да ће Влада Србије успети да крајем овог или почетком следећег месеца усвоји предлог закона о спољним пословима, који би отишао у Народну скупштину на хитно разматрање", изјавио је Мркић.
Према његовим речима, Министарство предлаже нови закон о спољним пословима "зато што су досадашњи прописи, а посебно пракса, били у функцији којечега другог, а најмање професионализма".
Мркић истиче да ће, између осталог, бити уведени знатно строжи и прецизни критеријуми за именовање дипломатских представника", што значи да ће се, пре свега, вредновати "њихово искуство и знање страних језика".
Према Мркићевим речима, у Нацрту закона о спољним пословима садржане су промене које се односе на структуру и број професионалних дипломата, а кључни циљ је јачање државних институција за вођење спољне политике, али без повећања трошкова.
"Желимо снажење механизма који ће опслуживати државно руководство у вођењу спољне политике и представљати ослонац државне политике, попут одбране и унутрашњих послова. Тај механизам ће бити осавремењен и стручно примерен потребама модерне Србије, остваривању њених главних спољнополитичких циљева и, посебно, јачању њене привреде", указује министар спољних послова Србије.
Мркић објашњава да је у изради Нацрта закона учествовао широки спектар људи.
"Поред наших стручњака и читавог правног тима у МСП, били су ангажовани спољни сарадници, универзитетски професори, еминентни правници и посебно наши истакнути појединци с међународним искуством", наводи шеф дипломатије.
Кључне речи: Иван Мркић