gototopgototop
уторак, 18. јун 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Србији датум, не зелено светло!
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mркић - БониноИталија сматра да су постизање Бриселског споразума и све што Србија чини да би се он применио довољан разлог да Савет Европске уније донесе позитивну одлуку и одреди прецизан датум за почетак приступних преговора, поручила је министарка иностраних послова Италије Ема Бонино после разговора са шефом дипломатије Србије Иваном Мркићем. Она каже да нема нових услова за Србију да би добила датум за почетак преговора, али је додала да је, ипак, могуће да Србија добије зелено светло уместо прецизног датума. То није став Италије и ми ћемо се залагати да Србија добије јасан датум, рекла је Бонино. Седница Савета ЕУ 28. јуна је важан историјски датум за Србију, али и за саму Унију, оценила је Бонино. Шефица италијанске дипломатије Ема Бонино верује да Србији неће бити постављани нови услови за добијање датума, ни законски ни политички. 

"Оно за шта се ми боримо јесте да не буде нових услова", рекла је Бонино. Она је истакла да Србија и Италија имају веома добре билатералне односе, о чему сведочи готово 500 италијанских фирми које послују у Србији и раст робне размене између две државе. Мркић је изразио задовољство што је Бонино за своју прву званичну билатералну посету изабрала Београд. Министар спољних послова Србије истакао је да се Италија потврдила као доказани пријатељ Србије. Захвални смо Италији на пријатељству и подршци у погледу позитивне одлуке Савета ЕУ 28. јуна, рекао је Мркић. Он је најавио и да ће на јесен бити одржана седница две владе. Упитан да ли се Срби са севера Косова и даље противе споразуму са Приштином, Мркић је рекао да никада тако велике одлуке нису протекле лако и да увек има и проблема. „Убеђени смо да ће Срби који живе на Косову и Метохији разумети оно о чему се ради и прихватити оно што је Влада Србије у априлу потписала са властима у Приштини", рекао је Мркић.

Долазак Еме Бонино у БеоградСусрет министра Мркића са шефицом италијанске дипломатијеИван Мркић министар спољних послова СрбијеМркић: Срби на Косову и Метохији све више разумеју и прихватају оно што је српска влада договорила 19. априла у БриселуБонино: Биће историјска мисија ЕУ да обједини све европске породице


Кључне речи: Италија Иван Мркић