gototopgototop
среда, 12. јун 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Мркић: „Никада оволико похвала"
+ larger fontnormal font- Smaller font
Иван МркићМинистар спољних послова Србије Иван Мркић изјавио је да Србија током његове дугогодишње каријере никада није добила толико похвала као последњих недеља и изразио очекивање да ће наша земља добити датум за почетак приступних преговора са ЕУ.
"Од тренутка када смо кренули у остварење циља добијања датума за почетак преговора о чланству у ЕУ стално иде на боље, а у последњих неколико недеља то је било толико опипљиво да не могу да поредим ни са чимш сам доживео у прошлости, а овим послом се бавим 35 година," рекао је Мркић у интервјуу "Новом магазину".
Коментаришући спекулације да ће Србија у јуну добити "зелено светло" али не и датум за почетак преговора са ЕУ, Мркић је изразио жаљење што је прича о датуму добила неку "посебну феноменологију", при чему "ретко ко спознаје њену суштину."
"Лично сам уверен да ћемо добро проћи, да ћемо добити датум за почетак преговора. Међутим, стално понављам, то не зависи од нас. Очекујем да ће се ЕУ изјаснити повољно о свему што смо ми до сада учинили," додао је он.
Према његовим речима, европски званичници су увидели да актуелно руководство говори оно што је у стању да оствари, што је веома важно за успостављање поверења.
"Србија сада већ дневно добија на тежини и због своје озбиљности и одговорности јер је поуздан партнер и то сви почињу да увиђају."
На констатацију да се чини да је влада изабрала Немачку као свог главног стратешког партнера, а да је управо Берлин највише кочи, Мркић каже да то није његов утисак и да се са "Немцима може и те како добро разговарти и договарати."
"Има ту и других земаља до којих нам је веома стало. Немачка је изузетно важан фактор, јер су са Француском, Британијом, Шпанијом, Италијом, стуб Европске уније којој ми тежимо. Природно је да смо у дневној комуникацији," објаснио је министар.
Он истиче и да су односи са САД у успону.
"Ми смо захвални што је Хилари Клинтон пред крај свог мандата налазила времена да нам се посвети и учинила је две-три добре ствари за Србију. Бивши сенатор, а садашњи државни секретар Кери већ је два пута поразговарао с нашим председником, " рекао је Мркић и подсетио да су председник Николић и премиер Дачић такође разговарали са америчким потпредседником Бајденом, а да ретко ко има такав биланс.
"С друге стране, ми имамо стратешки споразум потписан са председником Русије, имамо одличне односе са Кином," додао је шеф дипломатије, уз закључак да Србија ради оно што би свака земља желела - гради што боље односе са главним факторима како би се успешније уклопила у међународну стварност.
Упитан зашто током дијалога Београда и Приштине није био члан српске делегације Мркић је подсетио да је Косово по Уставу део територије Србије.
"Био сам у Бриселу повремено када је то било стварно смислено и када сам имао прилике да нешто помогнем."
Мнистар каже и да није надлежан да говори о питању реконструкције владе, будући да постоји коалициони споразум и коалициони партнери који чине стожер владе и који о томе одлучују.
"Ја сам у владу ушао као професионалац, служим држави и гледам да то чиним на најбољи могћи начин. Што се тиче рада Министарства, Србија је учинила велике кораке и то у добром смеру, али на другима је да то оцењују," рекао је он.
Осврћући се на смену амбасадора Србије у Турској, министар понавља да је Душан Спасојевић опозван пре истека мандата искључиво због свог рада, а не зато што је члан Демократске странке.
"Он је био члан ДС и када је на власти био ДС и када је добијао укоре које нико није добијао, али то су сада сви заборавили. Добијао их је због кршења дисциплине и прописа," рекао је он.
По његовим речима, не можете бити на тако високом месту, а посебно у једној тако осетљивој земљи која сада пролази кроз кризу, а да сте "такви какви јесте".
"Морате да сте потпуно подређени служби и држави којој служите и никаква потреба за егзибиционизмом не сме да преовлада. То, нажалост, није био случај са Душаном," рекао је он.
"Чујем да Ђилас помиње да је то најбољи амбасадор. Замислите да ја одем код њега и кажем 'е, ти немаш појма да ти је твој помоћник такав и такав'. Ја се никада не бих дрзнуо да се мешам у нешто што ми је непознато," додао је Мркић.