gototopgototop
уторак, 04. јун 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Мркић: „Односи Србије и Италије изузетно добри"
+ larger fontnormal font- Smaller font
Иван Мркић_1Србија и Италија имају изузетно развијене билатералне односе, нарочито у области економије. Политички дијалог између две земље је веома динамичан, а Италија нам пружа континуирану политичку подршку у добијању датума за отпочињање приступних преговора са ЕУ, оценио је министар спољних послова Србије Иван Мркић.
У интервјуу за дипломатски магазин "Корд" (Cord), шеф српске дипломатије је посебно нагласио значај континуиране политичке подршке коју Италија пружа Србији кад је реч о добијању датума за отпочињање приступних преговора са Европском унијом.
Мркић је рекао да Италија и Србија слично размишљају кад је реч о развоју билатералних односа и мултилатералне сарадње кроз институције као што су УН, ОЕБС и Савет Европе, а да је у билатералном сегменту то нарочито важно за економску и технолошку, као и интензивну културну сарадњу коју констатно развијају.
Упитан шта сматра најзначајнијим аспектима економске сарадње са Италијом, која је партнер број један за Србију на том плану, Мркић је рекао да Србија најопсежнију сарадњу са Италијом остварује у аутомобилској индустрији.
Он је напоменуо и да је Италија значајно инвестирала у енергетски сектор и текстилну индустрију, као и прехрамбену и хемијску индустрију у Србији, а те инвестиције су донеле нова радна места за српске грађане.
Поред тога, додао је Мркић, "са применом нове технологије расте и међународна конкурентност српске привреде и пружа нам се прилика да извозимо на трећа тржишта.
Србија и Италија су развиле успешну сарадњу и у области културе и заштите драгоцене културне баштине на Косову, преко Унеска, рекао је шеф српске дипломатије, изразивши захвалност италијанском контингенту КФОР-а и ЕУЛЕКС-а.
Говорећи о најзначајнијим билатералним споразумима између Србије и Италије, Мркић је истакао Споразум о економској, индустријској и техничкој сарадњи, Споразум о сарадњи у области културе и образовања и Споразум о научној и техничкој сарадњи.
Он је напоменуо да је успостављање стратешког партнерства између Италије и Србије на Првом самиту у Риму 2009. године пружило посебан подстрек развоју билатералних односа, подсетивши и да је потписан Меморандум о разумевању у области цивилне заштите и европској интеграцији.
На питање које су предности метода сузбијања корупције и организованог криминала које су развијене у Италији а које Србија користи, Мркић је рекао да је Италија веома искусна у борби против разних облика организованог криминала и тероризма и да са Србијом дели своје искуство како би српски релевантни органи ефикасније и брже усвојили антикриминалне технологије и механизме.
Упитан од колике је помоћи подршка италијанских експерата у процесу европских интеграција Србије, на основу Меморандума о разумевању о сарадњи на том пољу који су потписала два министарства спољних послова, Мркић је казао да се тиме пружа довољан правни оквир за сарадњу између два министарства а тај споразум ће имати позитивне ефекте на регионалне иницијативе у које су укључене обе земље.
Мркић је истакао и допринос бившег италијанског министра спољних послова Франка Фратинија у одобравању безвизног режима Србији.
"Очекујемо сличне резултате и у другим сегментима, нарочито због тога што истакнуте земље чланице ЕУ, укључујући Италију, лако могу да уоче препреке на нашем путу ка чланству у ЕУ и помогну нам у проналажењу решења", истакао је Мркић.
Описујући, на крају, укупне односе између Италије и Србије, српски министар спољних послова је рекао да су наши дипломатски односи увек били и увек ће бити веома квалитетни, уз напомену да, поред многих веза које нас спајају, увек има простора да се изграде нове и унапреде се оне постојеће, на обострано задовољство.
Кључне речи: Италија Иван Мркић