gototopgototop
петак, 31. мај 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Мркић: „Сви ћемо имати користи од састанка у Охриду"
+ larger fontnormal font- Smaller font
Процес сарадње у југоисточној ЕвропиНа министарском састанку Процеса сарадње у југоисточној Европи (ПСЈИЕ) одржаном у Охриду преовладала конструктивност и жеља за што чвршћом сарадњом, оценио је Мркић.
"Сви ћемо имати користи од оваквог састанка. Јутрос смо имали пуно дискусија на све теме које се тичу ПСЈИЕ, иступали су сви учесници. Задовољан сам Охридском декларацијом и мислим да је ово корак даље у општем стварању веза и атмосфере која олакшава свима нама да се приближавамо ЕУ", рекао је Мркић.
Коментаришући ситуацију поводом отказивања самита планираног за викенд, и учешћа Косова на данашњем министарском састанку, шеф српске дипломатије је рекао:
"Ми смо се сагласили да Косово на министарском састанку буде учесник, својеврсни специјални гост, јер је корисно чути и шта они мисле".
Како је рекао, Београд преговара са Приштином, сада и о плану примене бриселског споразума.
"Стално се са њима срећемо и у ситуацији смо да долазимо до неких решења која ћемо касније морати заједнички да спроводимо ако држимо до тога да све што потпишемо стварно и имплементирамо ", рекао је српски министар.
На питање шта то још Србија треба да уради на путу ка ЕУ, он каже да Србија више нема никакав услов или степеницу коју сада треба да пређе да би добила оно што сматра да заслужује и што многе земље-чланице Уније мање или више отворено сматрају да заслужује.
"Не видим шта то ми треба даље да радимо да бисмо добили оно што заслужујемо. Не видим неке посебне тешкоће али, понављам, пошто нисмо ми ти који одлучујемо морамо сви бити стрпљиви и сачекати крај јуна и саслушати одлуку Европског савета", додао је Мркић.
Он је нагласио да нико ништа не може гарантовати до тог тренутка, јер постоје различита мишљења и схватања.
Ипак, указао је Мркић, овога пута, како му се чини, та мишљења не могу да буду толико различита јер је Србија, на пример само за столом у Охриду, добила признање од буквално свих учесника за своје понашање на спољнополитичком плану и на унутрашњој сцени.
На састанку у Охриду учествовао је и комесар ЕУ за проширење Штефан Филе, а на питање да прокоменатрише о чему је са њим разговарао, Мркић истиче да је са овим високим европским званичником, али и са другима, ових дана у сталној комуникацији.
"Ја имам своје утиске, али мислим да не би било коректно да баш отворено кажем шта ми је и ко све рекао. Могу да поновим да су нам упућиване похвале", закључио је министар спољних послова Србије.
Пре почетка пленарне сесије ПСЈИЕ одржан је радни доручак шефова делегација Србије, Црне Горе, Албаније, Босне и Херцеговине, Македоније и Косова.
Домаћини су били комесар ЕУ за проширење Штефан Филе и црногорски МИП Игор Лукшић.
Министарски састанак је одржан у "гимних" формули, коју министри земаља ЕУ користе за неформалне разговоре, значи да су учесници скупа представљени под својим именом.
Косовски министар спољних послова Енвер Хоџај саопштио је раније да неће учествовати на састанку у Охриду, већ да ће уместо њега учествовати његов заменик Петрит Сељими.