gototopgototop
среда, 29. мај 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
,,Споразум ће ојачати Србе”
+ larger fontnormal font- Smaller font
Иван МркићМинистар спољних послова по окончању посете ЕУ говори о примени бриселског договора. Чинимо све да народ на КиМ задржи наша документа. Сигуран сам да ћемо добити датум за преговоре са ЕУ. Европа разуме стратешко партнерство са Русима.

Никада Србију нису хвалили толико у Европској унији, као што то сада чине. Ово је најјачи утисак који износи шеф српске дипломатије Иван Мркић, после завршетка званичне посете Бриселу. Он је учествовао на радној вечери на министарском нивоу земаља кандидата с чланицама ЕУ, који је организовала Кетрин Ештон. За „Новости" открива да је имао бар десетак одвојених разговора и о много чему се договорио са својим колегама, пошто је клима у потпуности била у духу сарадње. 

Које сте кључне поруке пренели колегама из ЕУ?
- Објаснио сам им историјске разлоге који нам апсолутно не дају да на најрационалнији начин видимо тај проблем, јер се ради о најотворенијој сецесији и отимању територије. Велика већина Срба то само тако види.

Да ли је било разумевања за ставове Србије?
- Нико од учесника није довео у питање ништа од онога што сам изнео. Један за другим су узимали реч и похвалили оно што је до сада учинио државни врх Србије. Сви су говорили у суперлативу. Није то никаква дипломатска фраза, заиста је тако било. Никада нисам учествовао на скупу на ком су упућене толике, и такве, похвале нашој земљи.

Каква је била реакција на писмо наше владе у којем се изричито каже да споразум тумачимо као статусно неутралан?
- Неко је можда мислио да ће да буде проблема око тога како смо формулисали прихватање плана за имплементацију. Међутим, тога уопште није било. Сви полазе од чињенице да је влада врло мудро и спретно поступила. Разумеју наш изузетан напор да у првом плану буде заштита Срба на КиМ.

Хоће ли Европа испоштовати захтев да косовски Срби имају наше држављанство и лична документа и да тако изађу на локалне изборе на јесен?
- Све чинимо у том правцу. Уложен је максималан напор и томе смо посвећени до краја. Надамо се да ћемо све то и остварити. На крају, кад допре до дубине свести нашег народа на КиМ да је овим споразумом осигурана њихова садашњост, а нарочито будућност, кад схвате да је кроз споразум обезбеђено чување и јачање њихове позиције на КиМ, онда ће све ићи лакше. Али, потребно је да прође одређено време. То је нормално. Не може се мењати свест људи декретом или командом.

Да ли ћемо добити датум у јуну?
- Као грађанин, у своје лично име могу да кажем да сам сасвим сигуран да ћемо га добити. Али, не одлучујем о томе, тако да је можда и непристојно да сада доносим такве вести. Могу само да поделим свој интимни утисак. Никада нико ништа није довео у питање, када је реч о Србији. Сви су се заложили да треба да буде у европској породици и истакли да не може бити ЕУ без Балкана и Србије као централне земље тог региона.

Шта до јуна и одлуке Европског савета још треба да урадимо? Хоће ли бити скривених услова?
- Нема нових услова или уцена.

Које конкретно тачке из имплементационог плана морамо да испунимо?
- Отворено сам рекао мојим саговорницима да нико не може да очекује да ћемо сада све одмах да урадимо. Ако неко жели да одређени део плана буде спроведен у кратком року, онда је то неостварљиво. Не можемо то да гарантујемо. Нико то не може да гарантује. Једноставно, постојано радимо на ономе што смо се договорили. С наше стране, максимално поштујемо свако слово договора. Очекујемо зато да и друга страна тако поступи. Брзина извршавања свега договореног је у директној пропорцији с тим како ће Приштина поступити. Јер, Београд је већ показао да је врло солидан преговарач, који извршава договорено.

Недавно сте били у Русији. Шта нам значи стратешко партнерство с Москвом?
- Значи много. С Русијом сви покушавају да имају добре односе. А ми имамо специјалне. Сад смо то потврдили врло битним споразумом. Председници Николић и Путин су дуго разговарали као што се разговара међу старим знанцима и великим пријатељима који не треба да троше речи. Имамо врло плодотворан дијалог с Москвом и одличне односе. Русија нас држи у префернцијалном третману, посебно са становишта привреде. Не треба ни да говорим колико нам је то битно због енергетике. Србја, с обзиром на своју величину, и на то да нема привредни потенцијал којим ће некога засенити, има изванредно добре односе с Русијом.

А на политичком плану? Помаже ли нам Русија довољно?
- Односи су и у овом домену изврсни. Да ли бисмо могли да водимо овакве преговоре о Косову и Метохији да није било руске подршке?

Можемо ли да седимо на две столице: да будемо блиски с Русијом, а да идемо у ЕУ?
- То је шаблонизован поглед на живот и политику. Није за поређење, али да би било убедљиво, узмимо за пример Америку, која има врло добре односе с Кином, и који се не дају упоредити ни са чим. Имају и добре односе с Русијом, Немачком, Британијиом.. Свако полази од својих интереса и ми тако гледамо на грађење будућности. Развијамо односе с оним земљама с којима можемо да остварујемо своје интересе, а да то буде на опште добро и на задовољство обе стране.

Да ли то разумеју у Европи?
- Наравно. Већина их се у Европи исто тако и понаша, ако им се за то пружи прилика.

Са којим државама из региона смо изградили најбоље односе?
- Са свима! Никога не бих издвајао. То су све наше комшије. Природно је што са свима желимо да имамо најбоље могуће односе. Радимо то врло искрено, без икакве задршке. И, они то увиђају.

Које поруке вам је пренела Кетрин Ештон?
- Разговарали смо крајње срдачно и пријатељски. Кетрин Ештон је захвална на свему што је влада Србије учинила и то уопште није крила. Говорила је на скупу с највећим уважавањем нашег председника, премијера и чланова владе који су посебно допринели добром развоју у преговорима.