gototopgototop
уторак, 28. мај 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Мркић: „Убеђен сам да ћемо добити датум“
+ larger fontnormal font- Smaller font
brisel-euМинистар спољних послова Србије Иван Мркић изјавио је, после радне вечере са колегама из Европске уније и земаља кандидата код шефице европске дипломатије Кетрин Ештон, да је лично убеђен да ће Србија у јуну добити датум за почетак преговора о придруживању. 
„Дуго сам у овом послу, али у својој дипломатској каријери још никад нисам био на састанку на коме сам чуо толико похвала нашој влади", рекао је Мркић Танјугу после тросатне вечере у седишту Европске службе за спољне послове у Бриселу.
Мркић је казао да су Србија, као и дијалог Београда и Приштине, била доминантна тема током вечере, којој су, осим министара 27 земаља чланица ЕУ, присуствовали и шефови дипломатија Турске, Македоније, Црне Горе, Хрватске и Исланда.
„Сви који су вечерас узимали реч, укључујући и баронесу Ештон, у суперлативима су говорили о нашој спољној политици", рекао је шеф српске дипломатије и нагласио да су потези, које Србија вуче, по општем мишљењу исправни, и да су у интересу косовских Срба и српске будућности.
„Не могу ништа да гарантујем, али сам лично уверен да ћемо ми добити датум за почетак преговора о пуноправном чланству", рекао је он.
Министар је напоменуо да је током вечере водио и билатералне разговоре са колегама из региона, који су такође протекли у позитивној атмосфери.
„Што се региона тиче, неподељено је мишљење да је и ту направљена атмосфера какве није било у прошлости, а похвале нису стизале од нас, него од оних који посматрају наш регион", истакао је шеф српске дипломатије.
Мркић је закључио да сусрети ове врсте често могу да буду врло сложени, али да је вечерашњи састанак учинио да се као представник Србије осећа изузетно добро.