gototopgototop
понедељак, 27. мај 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
,,Србија је посебна у очима Русије!"
+ larger fontnormal font- Smaller font
Иван МркићИван Мркић, министар спољних послова, каже да је после посете српске делегације на челу са председником Томиславом Николићем и потпредседником Владе Александром Вучићем Русији и њиховим разговорима с председником Владимиром Путином потврђено да су односи две државе на највишем нивоу, што ће грађани осетити кроз низ руских инвестиција. 

Мркић тврди да нам партнери са Запада не замерају на блиским односима с Москвом и да је Београд успешном дипломатијом унапредио и односе с Вашингтоном и Бриселом, те очекује да ће Србија на Видовдан добити датум за почетак преговора о чланству у ЕУ.

Који су резултати посете Русији?
- Очекујем да буде спроведено све што је договорено. А договорено је пуно тога, тако да су и ови сусрети потврдили нашу оцену да односи између Србије и Русије никада нису били бољи.

Председници Србије и Русије потписали су споразум о стратешком партнерству. Шта такав уговор значи за нашу земљу?
- Много тога. Србија има посебан положај у очима Русије и изузетне везе с њом. О томе рецимо сведочи и споразум о бесцаринској трговини између две земље, што се може сматрати привилегијом у односу на многе друге земље овог и других континената.

Како партнери са Запада, Вашингтон и Брисел гледају на поновно приближавање Београда и Москве?
- Потпуно природно. Сви би исто чинили да су на нашем месту.

Како оцењујете односе Србије с државама у региону? С ким имамо најбоље односе?
- Са свима имамо изузетно добре односе. Међусобно поверење се дневно учвршћује. У првом плану су добри заједнички пројекти од користи за нас и наше суседе, а не као што је до сада било - проблеми! Нећу наравно из јасних дипломатских разлога никога да издвајам.

Очекујете ли да на Видовдан добијемо датум за почетак преговора са ЕУ?
- Очекујем.

После парафирања бриселског споразума, најавили сте дипломатску акцију спречавања даљег признавања независности КиМ. Како тече та акција?
- Свакодневно радимо на томе, а чињеница да већ месец дана изостаје тај најављивани талас признања довољно говори да ли смо у тој акцији успешни или не.

Да ли смо и како успели да поправимо односе с Немачком и како се то манифестује?
- У свему што обележава међудржавне и привредне односе, а чак мислим да ће убрзо наићи време када ће и немачки парламентарци о нама лепше мислити.