gototopgototop
среда, 15. мај 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Мркић: Кроз мисије ЕУ - до дубљих односа са Унијом
+ larger fontnormal font- Smaller font
Иван МркићМинистар спољних послова Иван Мркић поручио је данас да је позивом ЕУ Србији да учествује у мисији Уније у Малију отворено ново поглавље у односима Србије и ЕУ које подразумева продубљивање досадашње сарадње и партнерских односа.

Мркић је у Скупштини Србије, образлажући Предлог одлуке о употреби и учешћу припадника Војске Србије у Мисији ЕУ за обуку војних и безбедносних снага Малија, рекао да ангажовање припадника ВС у мултинационалним операцијама доприноси јачању капацитета и националне безбедности.
"Учешће Војске Србије у активностима у оквиру заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ један је од приоритетних циљева Министаратсва одбране, што смо показали ангажовањем српских војника у операцији поморских снага ЕУ против пирата у Сомалији и мисији ЕУ за обуку снага безбедности Сомалије у Уганди", рекао је Мркић.

Када је реч о мисији у Малију, предвиђено је ангажовање медицинског особоља и тимова за обуку и то укупно 13 припадника, а за то су предвиђена финансијска средства од 75 милиона динара, што је одобрено Законом о буџету за 2013. годину, делом који се односи на Министарство одбране.

Министар је прецизирао да је висока представница ЕУ Кетрин Ештон Србији упутила позив за учешће у мисији Уније у Малију.

Он је рекао да је потребно да се парламент изјасни о предложеној одлуци будући да је позив стигао пошто је већ усвојен годишњи план учешћа ВС у мултинационалним операцијама па ова мисија њиме није предвиђена и позвао посланике да подрже одлуку.

Скупштина Србије је у фебруару усвојила одлуке о годишњем плану употребе ВС и других снага одбране у 2013. као и о учешћу припадника ВС у мултинационалним операцијама, према којима припадници ВС у 2013. учествују у девет операција УН и ЕУ, а МУП-а Србије у четири.
Кључне речи: Иван Мркић