gototopgototop
уторак, 14. мај 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Мркић за „Данас“: „Приштина се вара да ћемо ући у нервозу”
+ larger fontnormal font- Smaller font
Иван МркићОчекујем да ће следећег месеца бити закључен договор о официрима за везу Београда и Приштине и да ће почети да функционише механизам „суи генерис" типа, који ће помоћи у убрзавању комуникације са властима у Приштини, каже у разговору за Данас Иван Мркић, министар спољних послова Србије. 

Дошло је до застоја у преговорима имплементационих тимова Београда и Приштине. Шта је главни проблем и очекујете ли да ће исход преговора бити успешан?
- Верујем да ће бити успешно и да ће наша страна учинити све да и ови преговори буду плодотворни. Проблем је изгледа у томе што приштинске власти мисле да ћемо ми ући у нервозу и исхитрено повлачити потезе због приближавања краја јуна. Вара се свако ко тако мисли. Ми и сада, као и до сада, ниједног тренутка нећемо испуштати из вида било шта што може нашкодити нашим интересима.
Како коментаришете противљење Срба са севера Косова примени споразума? Шта би могло, према Вашем мишљењу, да се деси да они промене мишљење?
- Мислим да је после разговора које је са њима у недељу водио Александар Вучић, нашим суграђанима на северу Косова све много јасније и мислим да ће се од тог дана много лакше опредељивати о томе шта је суштински интерес свих нас, а посебно нашег народа на КиМ. Олако тумачење резултата насталих после дуготрајних напора нашег преговарачког тима, неодговорно је, не одговара стварним околностима, и не води мирном животу и развоју Срба на КиМ.
Шта је план Владе Србије уколико Срби са севера не промене свој став?
- Ми нећемо никога присиљавати, али пошто су они нераскидиви део нашега ткива, убеђен сам да ће ускоро почети да резонују у свом и укупном интересу и да ћемо заједнички, по ко зна који пут, испливати на површину. Српски народ је увек био непоражен кад је био јединствен и верујем да ће то бити и овог пута.
Колико је реално да добијемо датум почетка преговора до краја јуна? Да ли ће на то утицати и преговори имплементационих тимова?
- Мислим да је реално. Важно је да свако ко посматра наш напор да дође до реализације првог споразума са Приштином, увиђа нашу добру вољу и врло одговорно понашање. Супротној страни ми не можемо диктирати реципрочно понашање.
Ради ли Србија већ на формирању тима који ће преговарати са ЕУ по отварању преговора за чланство?
- Увелико радимо на томе. У томе су превасходно ангажовани потпредседница Владе Сузана Грубјешић, директор Канцеларије за европске интеграције Милан Пајевић, али и моје министарство. Дочекаћемо спремни одлуку о отпочињању преговора са ЕУ.
Кључне речи: Иван Мркић