gototopgototop
петак, 10. мај 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Мркић у званичној посети Финској
+ larger fontnormal font- Smaller font
Мркић у посети Финској_1Министар спољних послова Иван Мркић разговарао је данас у Хелсинкију са шефом финске дипломатије Еркијем Туомиојом о бриселском споразуму и очекивањима Београда, билатералним односима и продубљивању економске сарадње.

Након сусрета са финском колегом министар Мркић је изјавио: "Финска реакција је изузетно позитивна. Они сматрају да је руководство Србије направило неколико потеза који су изазвали, како је сам Туомиоја рекао, дивљење огромне већине у Европи, да се то вреднује и да ће на све снажнију подршку наилазити све то што су наше намере да убудуће чинимо".
Министар Мркић рекао да су у разговорима са Туомиојом размотрена сва питања билатералних односа, али да је први и прави разлог за њихово виђање то што је желео да финског колегу детаљно информише о томе како Београд види садржај, значај и начине имплементирања бриселског споразума. "То је наше финске пријатеље изузетно занимало и ми смо им представили ситуацију онаквом каква јесте и која очекивања од тога имамо", додао је шеф српске дипломатије.
Министар је указао и да је Финска Србији пријатељска земља и подсетио да су дипломатски односи успостављени још 1928. године.
"Финска је у последњих десетак година била увек на нашој страни када се говорило о спољнополитичкој оријентацији Србије и о томе шта су њени циљеви. Финска је увек била ту да припомогне, подржи, да се изјасни отворено на јавној сцени у наш прилог", истакао је он.
Мркић и Туомиоја су разговарали и и продубљивању економске сарадње.
"Финска је већ присутна у Србији кроз неколико инвестиција. Они ће сада са још већим жаром приступити тим могућностима", истакао је шеф српске дипломатије, додавши да је обим трговинске размене испод 100 милиона евра, али да је циљ да се то повећа.
Битно је и то да ће Финска правити понуде нашој земљи по основу пројеката које добија из Брисела и који су финансирани из ЕУ а предвиђени за земље попут наше.
Кључне речи: Финска Иван Мркић