gototopgototop
четвртак, 09. мај 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Мркић: Бриселски споразум
+ larger fontnormal font- Smaller font
zastaveМинистар спољних послова Србије Иван Мркић изјавио је да је примена бриселског споразума између Београда и Приштине сложен процес који се не може спровести на силу и изразио уверење да ће, када косовски Срби схвате суштину тог договора, и његова примена ићи брже.
"Оног тренутка када прође мало времена и схвате да остају у суштини своји на своме, да живе на својој земљи, да могу да планирају своју будућност и да имају инструменте који им то осигуравају, онда ће и имплементација ићи брже," рекао је Мркић.
Не можете преко ноћи променити слику и очекивати да неко ко је навикао на нешто сасвим друго, то одмах и прихвати, напоменуо је министар у интервјуу агенцији Анадолија.
На питање да ли на северу Косова може бити проблема, па и безбедносних, Мркић је рекао да ће проблема увек бити, али да се они могу пребродити.
"Ми ћемо настојати да их добрим, паметним и здравим приступом једноставно пребродимо", истакао је шеф српске дипломатије.
Упитан да прокоментарише одјеке недавног извињења председника Србије Томислава Николића за злочине у БиХ, Мркић је рекао да у наведеним иступима не треба тражити политичке поруке.
"Ја сам изјаве мог председника доживео као људске изјаве. Изјаве једног човека који је искрено рекао како се осећа", рекао је он.
Шеф српске дипломатије је оценио да односи у региону од распада Југославије никада нису били бољи него данас.
Према његовим речима, ти односи се граде стрпљиво, реални су и засновани на увиђању да је свим земљама потребна међусобна сарадња.
"Ми зависимо једни од других и морамо да се ослањамо једни на друге," рекао је он.
Осврћући се на предстојећи трилатерални састанак председника Турске, БИХ и Србије 14. и 15. маја у Анкари, министар је поручио да тај скуп неће бити само "манифестациони" већ садржајан сусрет са кога ће бити послате "позитивне поруке."
Кључне речи: Иван Мркић