gototopgototop
петак, 19. април 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Иван Мркић у посети Црној Гори
+ larger fontnormal font- Smaller font
Мркић - ЛукшићМинистар спољних послова Иван Мркић састао се данас у Подгорици, на почетку једнодневне званичне посете Црној Гори, са шефом црногорске дипломатије Игором Лукшићем. 
"Црна Гора и Србија посвећене су развоју најбољих међусобних односа, а две земље спаја и заједнички циљ - европске интеграције", поручили су данас у Подгорици шефови дипломатија две земље Игор Лукшић и Иван Мркић, који су потписали споразум о конзуларној сарадњи.
Министри Лукшић и Мркић су казали да се споразумом о конзуларној сарадњи успоставља нормативно-правни оквир билатералне сарадње у конзуларној области у циљу ефикасније и потпуније заштите права и интереса грађана и Црне Горе и Србије. Они су истакли да су две државе опредељене за унапређење односа у свим областима од обостраног интереса.
„Црна Гора и Србија посвећене су развоју најбољих могућих односа, како на билатералном плану, тако и у контексту интеграционих процеса" , казао је Лукшић. Према његовим речима, европска будућност држава региона представља снажан подстицај развоју и стабилности Црне Горе и Србије.
Лукшић је указао да Црна Гора и Србија имају и висок потенцијал за сарадњу на економском плану, а две државе опредељене су и за заједничку борбу против криминала и корупције.
Министар Мркић је навео да Србија и Црна Гора имају добру сарадњу и да јачају односе у свим правцима.
„Та блискост је одређена прошлошћу, али и будућношћцу пошто смо и једни и други опредељени за улазак у Европску унију. Наши стратешки циљеви су, практично, подударни. Ми желимо да развијамо такву сарадњу која ће обе земље водити ка истом циљу европским интеграцијама".
Мркић је казао да између две земље постоји широк простор за економску сарадњу, који треба искористити на добробит и Србије и Црне Горе.
Он је изразио очекивање да ће и Лукшић ускоро доћи у Београд.
„Једва чекамо да те видимо у Београду и да идемо даље у договоре који ће снажити односе наша два народа и две државе", навео је Мркић.
Министар Мркић данас се састао и са председником црногорског парламента Ранком Кривокапићем. Мркић и Кривокапић су оценили економски односи између две државе носе велики потенцијал за даљи развој. Такође су изразили задовољство развојем међудржавних односа и нагласили важност даље изградње медјусобног поверења Црне Горе и Србије.
Саговорници су се сагласили да економски односи између две државе носе велики потенцијал за даљи развој, а у том контексту разговарано је и о изградњи аутопута Бар-Бољаре, као пројекту од заједничког значаја.
Кривокапић и Мркић указали су и на важност снажније сарадње на плану јачања регионалног интеграционог оквира.
Министар спољних послова Србије, током једнодневне посете Црној Гори, састаће се и са председником државе Филипом Вујановићем, премијером Милом Ђукановићем.
Кључне речи: Црна Гора Иван Мркић