gototopgototop
среда, 20. март 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Интервју министра Мркића за ”Новости”: Ватикан неће признати Косово
+ larger fontnormal font- Smaller font
Иван МркићШеф дипломатије Србије Иван Мркић за "Новости": Позив Тачију на устоличење папе не значи промену става Ватикана.
ВАТИКАН неће признати Косово! Ово тврди, у разговору за "Новости", министар спољних послова Србије Иван Мркић. Шеф наше дипломатије, чак, додаје да није искључено да неке од земаља које су признале Косово повуку своју одлуку. 

*Како онда оцењујете присуство Хашима Тачија на устоличењу папе Фрање?
- Церемонија устоличења папе је, на неки начин, чин који превазилази политику. Тако је и Тачи био угошћен, као и сви други гости, којих је за ту прилику било на хиљаде. То се вероватно може објаснити самом природом догађаја, општим хришћанским порукама.

* Има ли његово присуство, ипак, неке везе с најавом признања Косова? Српски патријарх га је већ у честитки поводом избора замолио да сачува ранији став?
- Добили смо чврста уверавања да нема никакве промене става Ватикана у том смислу. Нема признања, нити увода у признање. У то су нас уверили представници Свете столице.

* Шта Србија тренутно ради да би спречила даља признања Косова?
- То је наша свакодневна активност. Читава једна структура дипломатског механизма непрестано ради на томе, у свим деловима света. Чувамо нашу позицију, и то је природно. Онима који нас подржавају, свакодневно објашњавамо шта се догађа и стално их држимо у току.

* Колико би евентуална нова признања могла да утичу на ток дијалога?
- Било какво убрзање признања било би, наравно, лоше по преговоре. Ако уопште и буде постигнут неки договор у оквиру дијалога, не мислимо да би земље требало да мењају свој принципијелни став. Србија не признаје, и неће признати независност Косова. Онда је сасвим нормално да и сви они који до сада нису признали Косово, настоје да задрже такав став.

* На основу чега верујете да би земље које су признале независност Косова могле да повуку одлуку?
- Неке државе су то већ урадиле. Сао Томе и Принципе је поништила одлуку о признавању једнострано проглашене независности Косова. Мали је дуго на свим сајтовима био међу земљама које су признале Косово, све док њихов председник није упутио писмо јавности да то није тачно. Уопште није искључено да дође до нових повлачења признања.

НЕ РАЗМИШЉАМ О РЕКОНСТРУКЦИЈИ
* ДА ли вас се дотичу разговори око реконструкције Владе?

- То питање је у потпуности ван моје сфере интереса и компетенција. Познато је да сам постављен на предлог СНС. Међутим, ја сам ванстраначка личност. И потпуно сам на располагању нашем државном руководству.
Оно ће учинити шта налази за сходно. Не бавим се уопште реконструкцијом Владе: нити се о томе нешто питам, нити о томе стижем да размишљам. Радим свој посао најбоље што могу.